Acaben de començar les obres del nou Institut Rei En Jaume d’Alzira. En una primera fase es durà a terme la construcció de les noves instal·lacions en la zona contigua a l’actual institut, a més de la construcció d’una aula taller per a Labora, mentre que posteriorment es continuarà amb la demolició de l’antic institut. Encara que inicialment el termini d’execució estava previst en 30 mesos, l’empresa adjudicatària Vialterra Infraestructuras, ha comunicat que l’objectiu és haver finalitzat la construcció per al curs 2025/2026, si no hi ha cap imprevist, per a continuar després amb la demolició.
A més, ha establit que l’execució de les obres siga compatible amb el desenvolupament normal de les classes i que no supose la reubicació de l’alumnat en barracons. Segons s’assenyala a la memòria del projecte, “hi ha prou superfície de pati-jardí per a que es puga fer la construcció i es continuen gaudint de pràcticament la totalitat de l’espai que disposen ara, tot i que s’instal·larà una tancat de protecció, a més de la possibilitat d’accedir per dos carrers al recinte de l’obra, permet que es construïsca sencer el nou institut, i en vacances estivals enderrocar l’Institut actual i fer la resta de la urbanització i les pistes esportives al mateix temps”.
El regidor d’Urbanisme, Andrés Gomis, ha explicat que “estem satisfets per l’inici d’estes obres, una infraestructura molt necessària per a comunitat educativa i per a la nostra ciutat. Ara fa un any ens vam comprometre a intentar agilitzar este projecte el màxim possible, i hem treballat per a aconseguir la reducció de terminis al màxim. Cal agrair també a les corporacions que en els últims 8 anys han estat impulsant este projecte”. “Esta és la primera de les grans obres amb execució a Alzira del Pla Edificant dissenyat al Govern del Botànic. Esperem que la resta, tan necessàries com este nou institut, siguen impulsades igualment per la GVA, per tal de dignificar l’ensenyament públic també la nostra ciutat, com son la de l’IES J.M. Parra, el CEE i el CEIP Vicent Blasco Ibáñez i Carme Picó. Especialment, la d’este últim centre comarcal és urgent, amb grans mancances d’accessibilitat per a una tipologia d’alumnat que necessita unes característiques molt concretes i que actualment es troba en un estat més que qüestionable“, ha indicat el regidor.
Pel que fa a les obres de l’IES Rei en Jaume, incloses al programa Edificant amb un import de 12.688.366’05 euros, en la primera fase s’ha projectat un únic edifici compacte amb un esquema de dos blocs i un pati central discontinu de 9 metres d’amplària. En el bloc est se situa l’aulari i els lavabos connexos en tres altures i en el bloc oest els espais de gran capacitat i l’administració en una sola planta. El gimnàs s’ha integrat en l’edifici principal i s’ha dissenyat com a espai multidisciplinari, que servisca de gimnàs i alhora de sala d’actes o espai de reunions.
Només queden fora de l’edifici principal els espais no climatitzats corresponents a instal·lacions i magatzem forestal i el bloc de Labora que se situa annex al SEPE. Cal destacar que la part de la parcel·la lliure d’edificació està molt poblada amb espècies arbòries de gran port i, amb freqüència, de gran interés, per tant, s’ha respectat al màxim la vegetació existent, per això s’ha situat la nova edificació i les pistes esportives noves en els espais sense arbratge.
El projecte inclou també la construcció d’una aula-taller per a Labora sobre la base dels acords amb Labora per a la cessió de part de la seua parcel·la a les dotacions docents que conformen la parcel·la d’implantació de l’IES Rei en Jaume. La segona fase del projecte inclou la demolició de l’edifici actual de l’Institut Rei en Jaume, mantenint l’edificació més pròxima al carrer O’Donell, on se situen l’actual secretaria i sala d’actes de l’Institut, i la part que alberga les instal·lacions de la UNED.