Fa uns dies, tècnics municipals, la direcció d’obra, representants de la Conselleria de Cultura i de l’equip de govern de l’Ajuntament de Cabanes van visitar el resultat de les obres de la primera fase del Pla Director del Castell de Miravet, situat sobre un turó del terme municipal de Cabanes, en la Plana Alta, a la part nord del Parc Natural del Desert de les Palmes, Estos treballs estan destinats a la conservació d’este important patrimoni de la localitat, segons ha assenyalat la tinenta d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Virginia Martí. La intervenció, subvencionada amb 105.000 euros per la Conselleria de Cultura, té com a objectiu garantir la posada en valor de l’entorn. Els operaris han treballat en el restabliment de la senda que conduïx al castell, millorant la seua accessibilitat amb la instal·lació de baranes i senyalització per a fomentar l’espai com un enclavament turístic.
La intervenció també ha inclòs la neteja i senyalització dels aljubs, així com la instal·lació de noves mesures de seguretat, seguint les recomanacions del Pla Director prèviament redactat i aprovat. A més de la renovació de l’entrada al Castell de Miravet i la neteja de la zona principal de l’edificació, s’ha actuat a la Torre de l’Alcassaba. Esta intervenció ha estat dirigida a la consolidació dels murs per a garantir la seua conservació i evitar futurs despreniments derivats de la deterioració pel pas del temps. Tots estos esforços són part d’un projecte major per a preservar i realçar el valor històric i turístic del Castell de Miravet, assegurant el seu gaudi per les generacions futures.
En concret, el Castell de Miravet és una construcció d’època islàmica amb reformes dels conqueridors cristians. Apareix nomenat ja en època del Cid, que el va conquistar als andalusins en l’any 1090, en el transcurs de la seua activitat mercenària al Xarq al-Andalus. Més avant, en 1225, estant el rei Jaume I d’Aragó a Tortosa preparant l’atac a Peníscola, atorga al bisbe tortosí Ponç de Torrella el document de donació del castell de Miravet, que comença a ser poblat per cristians entorn de 1234. D’eixa època baixmedieval es conserven vestigis d’habitatges i l’arruïnada església de Sant Martí i Sant Bartomeu, ja que en 1575, davant la puixança en la zona de la vila de Cabanes, tant Miravet com el veí castell d’Albalat, es van unir a ella i van concentrar la població en la plana.